Integriteit & techniek: hét issue voor 2023

Dit jaar ontving u nieuwsbrieven vanuit BIMpuls, zoals nu ook deze editie. En eveneens in 2023 zijn wij van plan u deze te blijven zenden. Terugkijkend op 2022 zie ik in onze maatschappij één urgente rode draad: de strijd om integriteit. De schandalen stapelden zich op, met recent nog alle terechte ophef over het gebrek aan integriteit in het omgaan met medewerkers in de mediawereld. Maar integriteit raakt ook de installatiebranche! Om precies te zijn: in de combinatie van integriteit & techniek. Een onderwerp dat ik de installatietechniek en bouw een steeds hogere plek op de agenda gun. Graag geef ik u hier mijn persoonlijke visie op.

Oplossen van meest uiteenlopende maatschappelijke issues
Techniek heeft de absolute potentie ons te helpen bij het oplossen van de meest uiteenlopende maatschappelijke issues. Van mobiliteitsvraagstukken tot en met duurzame energie. Sterker nog: binnen techniek kan vooral de sector installatietechniek een prominente rol oppakken en vasthouden bij het helpen oplossen van urgente maatschappelijke issues. Ik noem u de wereldwijd verwoestende branden die in rap tempo om zich heen grijpen. Met sensoren kunnen we branden vroeg detecteren en je kunt zelfs fantaseren over een soort sprinklerinstallatie, maar dan voor kwetsbare plekken in de buitenruimte.

Heel belangrijk: integriteit & kwaliteit
Integriteit heeft niet alleen te maken met het ethisch omgaan met alle verantwoordelijkheden die installateurs in de schoot krijgen geworpen door de toename van technologische innovaties. Integriteit is ook onlosmakelijk verbonden met het leveren van de hoogste én beloofde kwaliteit. De Wet kwaliteitsborging gaat het leveren van kwaliteit nu wettelijk vastleggen, maar in mijn ogen zou die stok achter de deur helemaal niet nodig moeten zijn: je levert topkwaliteit of je levert niets. Zo eenvoudig zou het moeten zijn. Bent u hiervoor te druk? Dan geef ik graag vrijblijvend een advies: minder werk aannemen. Dit kunt u vervolgens beter en volgens alle afgesproken kwaliteitsnormen uitvoeren, in plaats van meters maken.                                                                                                                                                                                          

Samen opgaan met uw klant
Ook kunt u direct uw klanten selecteren op deze gezamenlijke uitdaging en creëert u van meet af aan een daadwerkelijke en intrinsieke band om samen mooie, rendementsvolle en maatschappelijk verantwoorde projecten te realiseren. Uiteraard kan niet alle verantwoordelijkheid en inzet gelegd worden bij de installatiebedrijven zelf. Ook bedrijven dragen hierin een verantwoording; hun shift naar een ander soort opdrachtgeverschap met de focus op duurzame voordelen zou zeker kunnen bijdragen.

We leven in turbulente tijden en ik hoop dat er voor u met kerst en oudjaar gelegenheid is u met uw naasten te ontspannen en weer op te laden voor een ongetwijfeld dynamisch 2023.

Ik wens u veel leesplezier met de artikelen in deze nieuwsbrief en sta open voor al uw vragen en suggesties.

Theo J. Ockhuijsen
Directeur-eigenaar Innovatie Express & BIMpuls