Durft u gericht te zoeken naar grensverleggende projecten?

Nog even en het is voor velen weer de langverwachte zomervakantie. Even afschakelen en bezig zijn met andere zaken. Ik wens iedereen natuurlijk veel plezier en inspiratie tijdens de vakantie. Als BIMpuls hebben we de afgelopen periode weer organisaties en mensen mogen inspireren. In de voorliggende nieuwsbrief vertel ik u er graag meer over zoals een interview met Ton de Win, directeur van ElektroNed over de Elektroned Academie. Hij gaat dieper in op de bijdrage van BIMpuls aan de Elektroned Academie en onze Leergang Projectmatig werken in het bijzonder. Ook vertelt een medewerker van Lomans Installatietechniek over zijn deelname aan het BIMpuls programma ‘Doorontwikkelen voor modelleurs’. Zelf neem ik u nu graag even mee in een zeer actueel issue: niet alleen het werven, maar vooral ook het behóud van onze mensen naar de toekomst toe. Trigger ik u?

Huidige medewerkers boeien & binden                                                                                                 

Installatiebedrijven zetten aan de voorkant zwaar in op het werven van nieuwe medewerkers, hierdoor aangejaagd door de intens krappe arbeidsmarkt. Een begrijpelijke reflex. Maar wat doen we met elkaar eigenlijk aan het behóud van het huidige menselijke kapitaal bij installatiebedrijven? Zijn we een attractieve werkgever? Bieden we onderscheidende ontwikkelingsprogramma’s? Kortom, wat doen we actief om onze huidige medewerkers te boeien en te binden naar de toekomst toe? Of, populairder gezegd: hoe houden we de achterdeur dicht? Een uitdaging die we ook nog eens moeten zien te combineren met de immense challenges die voor de deur staan vanuit de onontkoombare energietransitie.

Zoek actief naar grensverleggende projecten                                                                                                                                          

Wat ik zie om mij heen? Nog te weinig management en leiderschap gericht op het sturen op een ontwikkelcultuur in organisaties met als uitkomst: beter behoud van medewerkers. We rennen van de ene klus naar de andere en geven helaas nog te vaak prioriteit aan productiviteit en omzet boven de essentiële combinatie van ontwikkeling en innovatie. Daarmee doen we zowel organisaties, maar vooral medewerkers, tekort. Mijn advies? Geef je medewerkers en dus uiteindelijk ook je organisatie, de ruimte en rust om zich te ontwikkelen. Ofwel: met elkaar gericht experimenteren en elke dag een stapje voorwaarts zetten. Mijn droom voor technisch bedrijven? Elke opdracht die je aanneemt zou grensverleggend moeten zijn. En elk ontwerp dat je morgen maakt, moet een stapje energiezuiniger zijn dan het ontwerp dat je gisteren opleverde. Kortom, zoek actief naar grensverleggende projecten. Dit hoeft niet direct heel groot te zijn; zet gewoon elke week een stapje in dit traject. Met deze instelling slaat u twee vliegen in één klap. Want u houdt uw organisatie niet alleen interessanter voor uw medewerkers, maar ook voor uw klanten!

BIMpuls: uw coach, trainer en strategisch partner                                                                                                            

BIMpuls helpt u graag gericht in deze omwenteling met een compact programma opleidingen, zoals over procesoptimalisatie om de rust en ruimte te creëren in uw organisatie voor grensverleggende projecten. Naast deze opleidingen zijn wij ook uw ervaren partner om hierover op strategisch niveau te sparren. De kunst is om uw organisatie even stil te zetten en BIMpuls als trainer/coach/strategisch adviseur de kans te geven om samen te reflecteren op wat er nu gebeurt en welke transitie u zelf zou kunnen doormaken. Samen bepalen we wat al deze ontwikkelingen voor uw organisatie betekenen en ook: hoe u deze succesvol omarmt. Dus: even met elkaar stilstaan om samen een stip op de horizon te definiëren. En vervolgens samen daarvanuit te werken aan een actie- en implementatieplan. Een cruciale fase in het door ons succesvol gehanteerde vijf-stappen-plan. Samen herijken we uw organisatie en maken deze meer weerbaarder naar de toekomst toe.