BIM2FIELD brengt BIM naar de bouwplaats

BIM2FIELD brengt BIM naar de bouwplaats: minder verwarring, meer voortgang

Engineering en uitvoering vormen binnen een installatiebedrijf niet altijd een harmonieus huwelijk. Tussen mooie plannen en de pure praktijk kan een hemelsbreed verschil optreden. Een verschil vol verwarring, constant heen-en-weer gebel, tijdverlies en faalkosten. Met het effectieve programma BIM2FIELD bouwt u voor uw installatieproject voortaan een (virtuele) brug tussen kantoor en uitvoering. De winst? Foutreductie, minder faalkosten, een continu verbetertraject, meer collegiaal plezier en vooral: tevreden klanten.

Bas Koenderinck is vanuit BIMpuls actief als trainer/coach voor onder andere het programma BIM2FIELD: “Het zit ‘m in hele praktische zaken. Een engineer ontwerpt een installatie voor een ruimte van 20 kubieke meter en de monteur ontdekt ter plekke dat er daadwerkelijk slechts 15 kubieke meter beschikbaar is. Die ervaren monteur schat direct in dat de nieuwe installatie daar eenvoudigweg niet in past. Heen-en-weer gebel en irritatie vertragen het project onmiddellijk. Met direct ook een negatief effect op alle bouwfases daarna en uiteindelijk een ontevreden klant. Ook werkt deze miscommunicatie in de hand dat monteurs ter plekke tijdens de uitvoering aan het improviseren slaan.”

Doorwerken met de juiste data
De oplossing volgens Bas? “Maak het 3D BIM-model ook toegankelijk voor je monteurs door ons programma BIM2FIELD te volgen. Het programma BIM2FIELD brengt de juiste uitvoeringsinformatie gestandaardiseerd van kantoor naar de uitvoering en weer terug. Dit levert een (virtuele) brug op tussen kantoor en de uitvoering. Een brug die verbindt en informatie deelt. En een digitale weg vormt tussen wat er op kantoor ontworpen is en in de uitvoering gemaakt moet worden. Maar ook voor wat er tijdens dat uitvoeringsproces verandert, dit laatst is net zo belangrijk.” 

Vier grootste voordelen BIM2FIELD
Bas noemt graag de vier grootste voordelen van de toepassing van het programma BIM2FIELD: “De monteur gaat eindelijk bouwen wat de ontwerper/engineer vooraf heeft bedacht. Want alle uitvoeringsinformatie arriveert op het juiste moment op de bouwplaats bij de monteur. En alle informatie van de bouwplaats vind je terug in je model als ‘as build’ gegevens. Plus alle relevante informatie voor de revisieoverdracht bij oplevering inclusief correcte informatie voor het beheer en onderhoud.”

Eerst meer wrijving, vervolgens meer winst
Bas benadrukt dat er eerst meer wrijving zal zijn na de invoering van BIM2FIELD: “De uitvoerende monteur heeft voortaan concreet alle engineeringsinformatie digitaal in zijn of haar handen. Er is geen ruimte meer voor aannames of interpretaties. Dit betekent dat de monteur veel meer kritische vragen over het ontwerp aan de engineer kan stellen. Dit is een proces dat uiteindelijk zal leiden tot al bij de start betere designs waardoor de uitvoerende monteur minder corrigerende handelingen hoeft uit te voeren of vragen moet stellen. In feite gaan engineering en uitvoering door de toepassing van BIM2FIELD met elkaar een permanent verbeterproces in. Het is een groeiproces als je besluit te werken met BIM2FIELD. Samen maken kantoor en bouwplaats al samenwerkend het model compleet om er ook weer samen het uiterste uit te halen.”

Werken aan een breed gedragen oplossing
Bas geeft aan dat BIM en het programma BIM2FIELD best wennen kan zijn voor alle deelnemers, van engineering tot en met uitvoering: “We beginnen heel klein en zetten samen kleine stappen. De Agile/Scrum methodiek die we hanteren bij het BIM2FIELD programma betekent dat je team binnen het programma kort-cyclische ontwikkelsprinten trekt. Dit levert deelproducten op waarop het betrokken team in het BIM2FIELD programma vervolgens direct feedback ophaalt bij collega’s. Het resultaat? Een gedragen eindresultaat. Zo groeit het vertrouwen en het geloof in de voordelen ervan bij alle betrokkenen. Tijdens het programma nemen we iedereen mee op die reis. Dit resulteert in een gedragen oplossing omdat de betrokken medewerkers worden gehoord en gewaardeerd om hun input. We bouwen aan vertrouwen en een maximale samenwerking.”

Compacte aanpak
Wat betekent het programma BIM2FIELD in de praktijk? Deelnemers doen compacte workshops of trainingen van maximaal 2 tot 4 uur. Bas: “Daarnaast begeleiden we de medewerkers op de werkplek.” De borging van de standaarden in de pilotprojecten zorgt ervoor dat deze direct tijdens een project kan worden getoetst en dus direct in het project voordeel oplevert.”

Investering verdient zich snel terug
Wel benadrukt Bas dat de directie van een installatiebedrijf eerst moet besluiten om alle uitvoerenden een device te geven zoals een iPad: “Daarmee hebben ze overal en altijd realtime toegang tot het 3D BIM-model voor hun specifieke project. Een iPad kost gemiddeld 500 euro. Maar als je daarin investeert, bespaar je al snel meer faalkosten. Want dankzij BIM2FIELD kun je doorwerken met de juiste data.” Veel monteurs zijn überhaupt niet gewend om tijdens hun werk met digitale hulpmiddelen te werken, geeft Bas aan: “Dat vergt stimulering vanuit de directie. Juist een programma als BIM2FIELD kan hen hiervan de voordelen laten inzien omdat hun werkkwaliteit en werkplezier direct verbeteren.” BIM2FIELD kan er ook toe leiden dat een installatiebedrijf besluit om haar interne processen aan te passen. Bas: “Daar is het commitment van de directie van nodig, dus betrekken we alle geledingen binnen een installatiebedrijf bij het programma BIM2FIELD.”

BIM: eerder oplossen = langer profiteren
Sowieso werkt de inzet van het 3D BIM-model kostenbesparend ook al lijkt het bij de start arbeidsintensief om ermee aan de slag te gaan. Bas: “Nogal eens bestaat het idee dat de invoering van BIM duur is. Maar ik draai het om: soms is een ontwerp voor 90% af, maar een monteur kan niet zeggen: ik lever iets voor 90% op. Nu moet de monteur de problemen zelf oplossen, en kan deze bij niemand anders terecht. BIM helpt je om veel meer problemen die in het model al naar voren komen veel eerder op te lossen, anders werkt het model niet. Zo eenvoudig is het. En het programma BIM2FIELD leert je daarover met alle betrokkenen maximaal constructief te overleggen binnen het 3D BIM-model.”

Benieuwd? Kijk op https://bimpuls.nl/programmas/bim2field/