BIM Traineeship van BIMpuls markeert succesvolle samenwerking met InWork Techniek 

BIMpuls verzorgt tweejarige BIM Traineeships voor speciaal geselecteerde medewerkers van detacheerder InWork Techniek. Hiermee speelt InWork actueel in op de toenemende vraag bij haar opdrachtgevers naar goed opgeleide en zelfstandig werkende BIM-modelleurs. Lois Stoop is Business Unit Manager bij InWork Techniek B.V.: “Het BIM trainee programma is een sterke samenwerking tussen InWork Techniek en BIMpuls. Hiermee bieden we onze technische opdrachtgevers aantoonbare meerwaarde.” Inmiddels hebben er vijf groepen met in totaal 50 deelnemers meegedaan aan het traineeship.

De corebusiness van netwerkorganisatie InWork Techniek is helder. Lois: “We vinden en inspireren professionals in de techniek, zowel in de disciplines installatietechniek, industrie en energie en bouw en civiel. Ook leiden wij onze technische medewerkers zelf op. Vervolgens detacheren we hen in uitdagende banen in de techniek.” Lois werkt vanuit het hoofdkantoor in Amsterdam, maar InWork Techniek heeft ook vestigingen in Rotterdam en Zwolle: “Binnenkort openen we ook een vestiging in Groningen. Daarmee bereiken we een landelijke dekking.” 

Instroom actief stimuleren met Campus-afdeling
Ook InWork ervaart de afnemende instroom van technici: “Een onderscheidend punt is dat onze campus-afdeling gastcolleges geeft op bijna alle technische mbo-scholen in Nederland, evenals enkele technische hbo-scholen. Ook geven we hen sollicitatie- en pitchtrainingen. We hopen dat afstuderende techniekstudenten zich vervolgens bij ons melden en wij hen op weg kunnen helpen bij het maken van passende keuzes voor hun technische loopbaan.”

Merkbelofte: Duurzaam werkgeluk
Een belangrijke merkbelofte van InWork Techniek is ‘duurzaam werkgeluk’. Lois: “De mate waarin een werknemer werkgeluk ervaart is bepalend voor zowel de geleverde kwaliteit als de duurzaamheid van de verbinding, is onze visie. Hier spelen we op in door daadwerkelijk te investeren in onze medewerkers zoals met opleidingen. Een geslaagd voorbeeld hiervan is het tweejarige BIM Traineeship van onze samenwerkingspartner BIMpuls.

Inspelen op behoefte aan BIM-modelleurs
Lois legt de aanleiding tot de samenwerking met BIMpuls graag uit: ”We merken dat onze technische opdrachtgevers behoefte hebben aan BIM-modelleurs. Dankzij de opleidingssamenwerking met BIMpuls kunnen we hen die bieden.” Het BIM Traineeship vormt veelbelovende kandidaten in twee jaar tot zelfstandig BIM-modelleur in elektrotechniek of werktuigbouwkunde. De basiseis is dat zij beschikken over een afgeronde technische opleiding MBO 4+ of HBO werktuigbouwkunde, elektrotechniek of middenkader engineering. Lois: “Ook hebben ze vaak een affiniteit met tekenen en vinden ze het aantrekkelijk om met computers om te gaan en iets te creëren’’. Kandidaten gaan twee jaar intensief aan de slag met verschillende hard skills trainingen. Maar, en dit benadruk ik graag, ook de soft skills pakken we grondig op. Kennis van BIM is één, maar onze deelnemers leiden we ook op tot goede communicators die prima kunnen samenwerken in een model en in teams. Het accent op persoonlijke ontwikkeling is dan ook groot in dit BIM Traineeship.”

Interactieve training + terugkomdagen
De eerste maand krijgen de deelnemers een interne interactieve training door Autodesk gecertificeerde trainers van BIMpuls. Dit opleidingstraject bestaat uit drie delen: softwaretraining, technisch inhoudelijke training en gedragstraining, een echte Revit basistraining. Daarna kunnen ze met deze kennis al bij hun opdrachtgever aan de slag. De deelnemer wordt bij de opdrachtgever minimaal een jaar gekoppeld aan een ervaren technisch BIM-modelleur. Lois: “Na ieder blok evalueert BIMpuls samen met ons de leerdoelen en eventuele aanpassingen die nodig zijn aan het programma van het BIM Traineeship. We zoeken met elkaar continu naar optimalisatie. Afgelopen jaar hebben we in deze evaluatie ook de klant meegenomen. Immers, zij kunnen vanuit hun eigen BIM-praktijk goed aangeven welke accenten in het traineeship actueel en relevant zijn. Ook voor de deelnemers zelf organiseren we terugkomdagen om te evalueren en verdiepingsslagen te maken, met zowel Revit als de softskills trainingen, waaronder timemanagement en persoonlijk leiderschap.”

Voordelen voor alle betrokkenen
Niet alleen de opdrachtgevers van InWork Techniek krijgen een goed opgeleide kandidaat gedetacheerd: “Ook de voordelen voor de deelnemers aan deze BIM Traineeships zijn talrijk. Zij zijn verzekerd van een mooi startsalaris, een vaste baan, persoonlijke begeleiding en een volledig betaald drieledig opleidingstraject, inclusief Revit Autodesk certificaten. Plus een continue persoonlijke en professionele ontwikkeling door regelmatige terugkomdagen. InWork Techniek onderscheidt zich in de markt met deze aanpak.”